showcase_overlay

Zondag 1 september
Timorpark Timorlaan
1782 XE Den Helder

Geschiedenis

Timorpark

Het Timorpark is een typisch jaren dertig stadspark dat destijds is ontworpen door Wieger Bruin.

De jaren dertig van de vorige eeuw worden gekenmerkt door stijlen als  'Art Nouveau', 'Art Deco' en 'Jugendstil'. Deze stijlen vinden hun oorsprong in het einde van de 19-de eeuw, begin 20-ste eeuw.

Een periode van de opkomst van de machine, sterke industrialisering en de daarmee gepaard

gaande zelfbewustheid en zelfverzekerdheid van de mens. Deze vond dat natuur mooi was, maar verbeterd kon worden.

 

De genoemde stijlen, die in elkaar overlopen, hebben gemeenschappelijk dat ze decoratief zijn

en veel met gebogen lijnen werken. In de geest van die tijd is het park ontworpen met duidelijke kenmerken van de Engelse Landschapsstijl. Hierbij horen 'oases van plantvakken' in een 'zee van gras',

telkens andere doorzichten (mogelijk gemaakt door de coulissen van de plantvakken

in het gras) en meubilair (banken, afvalbakken, bruggen, klokken, fontein, etc.) in de stijl van die tijd.        

 

Vertaald naar het park betekent dit: decoratieve plantvakken in strak gebogen- 'natuurlijk'

aandoende vormen; goed onderhouden grasvlakken die de open ruimte vormen tussen de plantvakken en zichtlijnen mogelijk maken naar verschillende aandachtspunten; water begrensd door strak gebogen oeverlijnen, waarmee de illusie wordt opgewekt van "natuurlijk" water dat in het oneindige doorloopt.

In het verleden was dit alles aanwezig in het Timorpark. Een onderhoudsploeg van 2 à 3 personen die fulltime in het Timorpark aanwezig was, zorgde ervoor dat het er allemaal netjes uitzag. Kleur werd o.a. in het park gebracht door prachtige borders bestaande uit vaste planten en één jarigen.

Een oeverbescherming zorgde voor een strakke enverzorgde aanblik, waarbij het overal mogelijk was om dich taan het water te komen. Over het water lagen bruggen met een romantische uitstraling, die zo kenmerkend is voor deze stijl.